Jaaroverzicht 2019 in foto’s – Overig



Na het overzicht van de meest opvallende OV-foto’s van 2019, hieronder dat in de categorie: Overig. ‘Overige’ foto’s zijn foto’s die niet direct met het OV te maken hebben. Indirect hebben ze dat natuurlijk wel, want ik ben meestal met het OV naar de plaats gekomen waar ik die foto maken kon.

In 2019 heb ik ca. 41.000 km afgelegd per trein (ruim de lengte van de evenaar!) en ca. 7000 km met het stads-streekvervoer (zeer ruim de afstand Noordkaap – Gibraltar!). Van die 48.000 km (1/8 van de afstand tot de maan!) waren de helft ‘moetjes’, en de meeste daarvan woonwerkritten. De andere helft legde ik af voor dit magazine; onder andere om de foto’s te nemen die de jaaroverzichten gehaald hebben. Van die 24.000 hobby-kilometers verreed ik er een kleine 6000 in het buitenland.

Genoeg statistieken; nu de plaatjes met de praatjes. Het gaat weer in chronologische volgorde, van winter tot winter, met alles ertussenin.

 

Een hoeve of in ieder geval vrijstaand huis in het centrum van Hendrik-Ido-Ambacht (ZH), in de schemering van een regenachtige januaridag. De plaats, die ooit een korte tijd Hendrik-Ido-Oostendam-Schildmanskinderen-Groot-en-Klein-Sandelingen-Ambacht heeft geheten, is bereikbaar met R-net, waarmee je nog eens ergens komt in Zuid-Holland.

 


Panorama op de skyline van Rotterdam vanaf de Erasmusbrug.

 



Zorg dat je de draad niet kwijtraakt! Schering en inslag in het TextielMuseum Tilburg.



Het v/m Raadhuis van het Brabantse, door een gemeentelijke fusie getroffen Udenhout. Dat deze aflevering van mijn Thuispagina erg surrealistisch uitpakte, lag niet aan Udenhout (een vrij gewone plaats) maar aan het feit dat ik onderweg een artikel las over moderne heelaltheorieën.


De late wintermiddagzon maakte iets heel bijzonders van dit hoekje aan de rand van Zwolles centrum.

 


De molen van Groenekan (U) op de eerste mooiweerfietstocht van dit jaar, vroeg in het voorjaar.



Weesp; gevels in de avondzon


Het (ook al voormalige) raadhuis in Overveen



Een bijzondere tele-blik op de brug ‘Oversteek’ in Nijmegen, gefotografeerd vanaf het langgerekte (schier)eiland Veur-Lent in de Waal.


Bij het overzicht van OV-foto’s staat een foto van Kinderdijk in de winternevel. Hier de molen-attractie op de zomerdag, mét toeristen.


The Shambles in het Engelse York. ‘A shambles’ is in het moderne Engels een enorme tyfuszooi die iemand ergens van gemaakt heeft. Maar ooit betekende het niet meer en minder dan: markt.
Ik deed vorige zomer 7 Engelse steden in evenzovele dagen; achteraf gezien wel iets te veel van het goede.

 


Keizer Hadrianus kwam in het jaar 122 AD helemaal uit Rome om orde op zaken te stellen in Brittannia en om een naar hem genoemde muur te laten bouwen. Onderweg heeft hij een bad genomen in Bath, dat toen Aqua Sulis heette. Op de foto is hij te herkennen aan het feit dat hij de enige is die geen digitaal apparaat in de hand heeft.



Plymouth is en was een ware tongbreker. Nederlandse zeelui noemden de Zuid-Engelse havenstad voor het gemak: Pleimuiden. Op de foto de wijk Barbican met smalle dwaalsteegjes.

 


Aanzienlijk minder ver over de grens dan in Plymouth was ik in het Duitse Nordhorn.




Altijd fascinerend om een echte, professionele fotograaf aan het werk te zien, in dit geval inclusief een assistent en een fotomodel. Er stond een ware zomerstorm, die dag. Het haar van het modelletje wilde niet in model blijven en de assistent koos bijna het luchtruim, met scherm en al. En niemand had erg in een fotograaf-van-een-fotograaf. De plaats van handeling: het plein voor Rotterdam Centraal.




Het Hof in Honselersdijk, waar Frederik Hendrik de Stedendwinger nog heeft gewoond, is nu ingericht voor begeleid wonen. Ik was hier op een vijfdorpentocht; 5 plaatsen in het Westland, in één middag, wederom per .

 


En hier weer terug in het VK (Veelgeplaagde Koninkrijk) voor een reis langs de 3 hoofdsteden. Een van de vele verrassingen die de Schotse hoofdstad Edinburgh in petto heeft, is dit Holyrood Park. Een Alpenreus, midden in een stadspark, je verwacht het niet.



Dit verwacht je dan weer wel in Edinburgh.





De zon gaat schuil achter Royal Observatorium op een steile heuvel in Greenwich, Londen. De nacht nadert, de tijd van uilen en astronomen (de astronomen van weleer, dan; die van nu zitten van 9 tot 5 achter een beeldscherm). Ooit zette heel de wereld zijn klok gelijk op die van Greenwich. En dat kan nog steeds. Als de rode bal naar beneden komt, is het exact 13:00 uur Greenwich Mean Time.        


                      

Nogmaals Greenwich

Maassluis, ooit gelegen aan de spoorlijn Rotterdam – Hoek van Holland en nu aan de Hoekse Lijn.

 

Coevorden met Ganzen Geesje (en nog een andere gans die iets met een loterij te maken had).




Bosgezichten gaan vaak verloren in een overmaat aan bomen. Toch goed dat er ook zo nu en dan nog menselijke wezens op de foto staan. Landgoed Hoekelum in Bennekom.



Landgoed Klarenbeek bij Arnhem


 

De mist door de bomen in Nunspeet. En het is alweer winter.

Frans Mensonides
9 januari 2020


Eerdere jaaroverzichten:


© Frans Mensonides, Leiden, 2020