Overgeschoten foto’s (4): december 2023 - maart 2024

 
< < < Overgeschoten foto’s (1), mei – november 2022
< < <
Overgeschoten foto’s (2), december 2022 - maart 2023
< < < Overgeschoten foto's (3),  mei - oktober 2023

Geen schaatstaferelen en weinig winterse plaatjes in de winter van 2024. Hier de vijver in het Burgemeester Berkhoutpark in Voorschoten met een heel klein beetje sneeuw en een laagje ijs dat nog geen mus kan dragen.

 

Op deze pagina weer een stuk of 40 ‘overgeschoten foto’s’, die niet passen bij een artikel dat verschenen is op mijn site. Het zijn allemaal foto’s waarvoor ik niet speciaal op pad ben gegaan, maar die ik toch gemaakt heb.

Dit is de oogst van afgelopen winter. Niet alle foto-onderwerpen zijn nieuw op deze site. Maar, zoals ik altijd zeg: ‘Je maakt nooit 2 keer dezelfde foto’. En je zegt trouwens overigens tussen 2 haakjes ook nooit 2 keer precies hetzelfde.

We doen het deze keer alfabetisch op plaatsnaam, en beginnen dus niet meer in Leiden. Waarom? Nergens om; zo maar. Als eerste komt straks de A van Arnemuiden aan de beurt.

Deze winter heb ik de krappe rijksgrenzen van Nederland geen een keer overschreden. Maar heel binnenkort gaat dat wel weer gebeuren. Het Interrail-seizoen is in aantocht. Blijf mijn Thuispagina volgen!

 

 

Arnemuiden

Als de klok van Arnemuiden
Welkom thuis voor ons zal luiden
Wordt de vreugde soms vermengd met droefenis
Als een schip op zee gebleven is.

Arnemuiden, daar was ik op 13 december heen gespoord omdat er iets aan de hand was met de Zeeuwse Lijn (Roosendaal – Vlissingen). Wat was dat ook alweer? Oh ja, de spoorbaan was over een afstand  van vele kilometers verzakt, en de treinen reden wekenlang stapvoets. Ik was van plan om er iets over te schrijven, maar het verhaal bleek nogal mager, en bovendien was de storing 2 dagen na mijn bezoek al verholpen.

Ik zat dus niet helemaal bovenop het nieuws, die keer in Zeeland. Het artikel ging niet door, maar ik had wel een map met foto’s uit het mooie mini-stadje op Walcheren. In Kloetinge was ik op dezelfde dag ook nog; zie onder de K!

 

De befaamde klokkentoren van Arnemuiden. Er zit zowel een vreugde- als een alarmklok in. De klokken staan centraal in een bekende smartlap over de stad, waaruit ik hierboven een couplet geciteerd heb.

Mijn vader zong volgens de familieoverlevering het lied altijd hartstochtelijk mee als het op de radio was, maar veranderde de laatste regel in: ‘als er weer eens één verzopen is’.  Van wie ik mijn fatale gevoel voor humor geërfd heb, is wel duidelijk.

De 16e-eeuwse toren is uitgerust met een getijdenklok en een maanbol. De laatste staat op nieuwe maan, en de laatste nieuwe maan van 2013 viel inderdaad op 13 december; helemaal correct!

 

Het beeld van de Arnemuidse visleurster vormt een hommage aan een uitgestorven beroep en een in onbruik geraakte klederdracht. De visverkoopsters brachten hun waren in heel Zuid-West-Nederland aan de man. Vanaf 1872 namen ze de trein. In dat jaar werd de spoorlijn geopend die ze in december 2023 opnieuw uit de Zeeuwse klei hebben moeten trekken.

 


 

Ik had zelfs al een collage-foto gemaakt voor dat artikel dat nooit verschenen is. Linksonder de Langstraat, 98 jaar geleden. Op de foto daar weer onder de Langstraat, nu.
Arnhem

De enige vorstperiode van afgelopen winter duurde niet veel langer dan een dag of 3. Op woensdag de 10e toog ik heel optimistisch naar park Sonsbeek / Zijpendaal in Arnhem om schaatstaferelen te fotograferen. Vergeefs, zoals bleek; er lag nog maar een heel dun laagje ijs op de vijvers. Wel was de waterval bevroren, althans, zo leek het van enige afstand.

 Vrijdag 23 februari ging de geschiedenis in als de dag dat station Ede-Wageningen 2.0 feestelijke geopend werd (hoewel nog lang niet af). Daarna kon ik net zo goed even doorgaan naar Arnhem.

 

Bij het kunstwerk “Vlucht” van Ruud-Jan Kokke (2022) kan de wandelaar even stilstaan bij de evacuatie van de stad ten tijde van de Slag om Arnhem. Op 23 september 1944 bevolen de Duitsers de ca. 100.000 Arnhemmers om de stad te verlaten. Ze verspreidden zich, met hun hele hebben en houwen op karren, over heel Gelderland. Velen werden ondergebracht in Apeldoorn en Ede, sommigen in stallen en kippenhokken. Bij terugkeer in april 1945 bleken hun huizen veelal geplunderd of platgebombardeerd.

De letters van VLUCHT staan schots en scheef door elkaar, wat staat voor de chaos die de evacuatie teweeg bracht.

 

Musis sacrum, de 175 jaar oude muziektempel van Arnhem

De voormalige Dansacademie aan de Weverstraat

 

Culemborg

In deze stad aan de Lek deed in ik 2015 het Museum Elisabeth Weeshuis. Nu alleen een monumentenrondje op een rustige zaterdagmiddag in maart 2024.

Marinus van Empel, de laatste stadsomroeper, in 2001 gehouwen door Jolanda Prinsen

 

De molen, niet ver van de Coronastraat en de Triosingel. Beide straten zijn niet genoemd naar waar je denkt dat ze genoemd zijn. Het gaat om bier, respectievelijk frisdrank, die hier ooit gebrouwen, gebotteld of gedistribueerd is; ik heb het niet precies kunnen achterhalen.Het ‘Monument voor Culemborg’ (1989) is gemaakt door Christiaan Paul Damsté. Ik heb niet kunnen vinden wat het voorstelt, noch wat het symboliseert, en ik geloof dat geen Culemborger het weet. Maar het is best een aardig beeld; laat dat gezegd wezen!

 

Het 16e-eeuwse stadhuis

 

En de dorps-, nee, sorry, stadspomp uit 1719

 

 


Doetinchem

Op een ongemeen gure zaterdagmiddag bezocht ik deze stad in de Achterhoek voor het plaatselijke Stadsmuseum. Daar hoopte ik materiaal bijeen te garen voor een aflevering van FHM’s A-viertjes.

Maar op de schilderijententoonstelling van een regionale Rembrandt mocht niet gefotografeerd worden, en de rest van het museum gaf daarvoor nauwelijks aanleiding. Dat FHM’etje ging dus niet door. Ik sta te boek als veelschrijver, maar je moest eens weten wat ik zoal in de loop van een jaar allemaal NIET opschrijf…

Enfin, hierboven dat museum van de buitenkant.

 

En hier de Walmolen, en overal die vreemde spiralen die dienst deden als kerstversiering, denk ik.

 
‘Rothuis’ staat er op de gevel. Nou, nou, dat is nou ook wel weer wat negatief. Echt wel een aardig monumentenstadje, Doetinchem.

 

 

Kloetinge

En hier, zoals al beloofd in Arnemuiden, volgt Kloetinge, met een uitgebreid beschermd dorpsgezicht. Het dorp is per trein bereikbaar, als je tenminste bereid bent, 20 minuten te lopen vanaf station Goes.

Het witte huis rechts op de onderste foto is het geboortehuis van Christophorus Buys Ballot (1817-1890), die verklaarde hoe de winden waaien over de aardbol, en aan de wieg stond van het KNMI. Ik kwam hem al tegen op landgoed Petrea bij Wapenveld.

 

Laren

‘Het lommerrijke, rustieke kunstenaarsdorp in het Gooi, waar de mensen naast veel geld, ook smaak hebben’, zo omschreef ik Laren (NH) in de meest recente aflevering van FHM’s, de jubileumaflevering nr. 300. Ik bezocht in Singer Laren de tentoonstelling ‘Frisse wind’ over de impressionisten van het noorden.

In dit oude stuk uit 2001 vielen me in het v/m boerendorp vooral de rijke, artistiekerige zonderlingen op.

 

Dit is wel het meest opmerkelijke stukje Laren. Hier staat nog, midden in een nieuwbouwwijk, de Oude Kraanbaan, die een industrieel monument is. Hij was eigendom van de firma Van Dijk Houthandel en Zagerij en diende voor het verplaatsen van boomstammen. Het gevaarte is 55 meter lang en 6 meter breed.

Na het sluiten van de houthandel in 2016 werd de wijk de Houtzagerij, met 36 woningen, eromheen gebouwd. Zie de gelinkte pagina over het project.

 

 

Het eeuwenoude Café ’t Bonte Paard op een handige plek in het dorp, bij een druk kruispunt

 

v/m Raadhuis uit 1888

 
 

Leidse Hout

De Leidse Hout was al veel vaker een onderwerp op deze site. Tegenwoordig maak ik hier mijn dagelijkse wandel(kilo)meters om in conditie te blijven. Als kind liep ik hier al op woensdagmiddag. Dat geschiedde niet vrijwillig, maar in een clubje van jongens aan wier karakter nog flink geschaafd moest worden. Daarvoor was een doctoranda in de pedagogie ingehuurd. Of het geholpen heeft??
Rotterdam-Delfshaven

 

Delfshaven behoort tot de meest fotografabele hectaren van Rotterdam, ja, zelfs van heel Nederland. Hoe dat zo gekomen is, vertelde ik in het gelinkte stuk uit 2007.Wassenaar 

3 foto’s uit het duingebied Meijendel en omgeving, met zijn vennetjes, alsof we in Brabant zitten, in plaats van aan de Hollandse kust. Meijendel is naast natuur- ook waterwingebied.

Nu ik hier rijd, en nu weer, nu ik dit typ, schiet me te binnen dat we daar ook wel heen gingen met het jongensclubje waarover ik het hierboven had. De heilzame werking van wandelen in de natuur op bleekneusjes uit de stad...

 

Zwolle

 

De Sassenpoort, met aan de voet ervan een kanon, werd gebouwd rond 1400. Kees van Kooten en Wim de Bie verschaften de poort de eer om hem te noemen in hun lied: ‘Zwolle zonder dolle’.


DeSassenpoort maakte deel uit van de middeleeuwse stadsomwalling, waarvan nog kleine stukjes resteren.

 

Een paar jaar geleden schreef ik over de nachtboot Amsterdam – Zwolle. In een dagboek van mijn moeder had ik gelezen over haar reis met die boot in 1946. Ik vroeg me af waar die boot in Zwolle aanmeerde vanuit Amsterdam. Maar dat was bij deze kade aan de noordkant van het centrum.

Er staat een informatiebord over de pikmaaiers ofwel hannekemaaiers, seizoenarbeiders uit Noord-Duitsland die in Holland boeren hielpen bij het hooien. Die namen hier dus de boot. Waarmee dit ook weer opgehelderd is.


Daarmee zijn we aan het eind gekomen van het alfabet. Ja, nee, niet helemaal, inderdaad. De allerlaatste plaats in de telefoongids voor heel Nederland, die je vroeger kon raadplegen op elk postkantoor, was Zijtaart. Maar daar ben ik nooit geweest, en ik heb er dus ook geen foto’s van.

Misschien een leuke bestemming voor de komende zomer. Maar de doos met overgeschoten foto’s van deze winter is nu leeg.

Frans Mensonides
24 maart 2024

© Frans Mensonides, Leiden, 2024