Aflevering: 10
Datum: Dinsdag 7 maart 2006
Onderwerp: Vunzig en vuil; mijmeringen op verkiezingsdag


naar thuispagina

Ik kan niet zeggen dat ik een hekel heb aan politiek. Ik koester er een diep ingekankerde haat tegen; dat is nauwkeuriger uitgedrukt. Dat is niet altijd zo geweest. Het is zo sedert de jaren 90, in welke periode ik veel te veel politici van nabij heb gezien. Wees een paar jaartjes actief in een belangenvereniging als ROVER, bel eens wat politici, woon eens een paar gemeenteraadsvergaderingen en openbare discussieavonden bij, probeer zo nu en dan eens iets verstandigs uit een politicus te krijgen, probeer ze eens een keertje iets aan hun verstand te brengen; na een paar jaar zul je een diepgewortelde afkeer ontwikkelen tegen alle menselijke wezens die zich politici noemen.

Mijn humeur is de laatste dagen zwaar op de proef gesteld. Vier jaar lang merk je doorgaans zeer, zeer weinig van de invloed van de poliziek op de gang van zaken in een gemeente. Maar in de weken dat de gemeenteraadsverkiezingen naderen, is de straat vergeven van de politici. Je kunt er niet om heen. ‘s Morgens vroeg bij het station versperren ze je de doortocht, met hun foldertjes, en ook als ik na een werkdag ’s avonds in de vaderstad terugkeer, laten ze me niet gaan zonder met hun vodjes voor mijn ogen gezwaaid te hebben. ‘Even volhouwen nog in de kou’, voeg ik de folderaars toe, ‘overmorgen zijn de zetels binnen en kunnen jullie weer vier jaar lang op jullie luie reet bij de kachel zitten.’ Een mekkerend geitengelach achtervolgt me. Ze blaken van welwillendheid: lachen jongens; kiezer maakt grapje.

Vergeefse moeite, al dat geleur met die milieuvervuilende floddertjes. De PvdA wint toch, dat staat vast. Niet omdat ze het de afgelopen 4 jaar in alle Nederlandse gemeenten zo goed hebben gedaan, maar omdat de PvdA in de landelijke peilingen op winst staat. Dat komt dan weer door Wouter Bos, en de partijbonzen die iedere morgen het juiste geluidsbandje in zijn gleuf schuiven. Bos; een man, een politicus, nee, een product, geboren bij de kapper, tot volle wasdom gekomen bij de kleermaker, en voltooid door partij-ideologen en spindoctors. Maar de partijen op het regeringspluche zijn in de tegenaanval. De afgelopen weken zijn er ineens opvallend veel meevallers genoteerd; de zorgtoeslag hoeft toch niet omlaag; het kan nog spannend worden, vanavond.

Nee, ik stem liever op een locale partij. Als Leidenaar lijd ik aan embarras du choix (om er eens een Franse uitdrukking tegenaan te gooien) want hier staan, naast 8 landelijke, niet minder dan 5 locale partijen op het knoppenbord van de stemautomaat.

Kiezen blijft moeilijk, zelfs al zou je je keuze louter laten bepalen door hèt item in onze stad, de Rijn Gouwe Lijn door de binnenstad. In 2002, toen ik dit stukje schreef, was de mening van de poliziek over dit tramproject overduidelijk. De Christenunie was tegen een tramverbinding door de binnenstad, die ten koste zou gaan van het complete stadsbusnet, maar Leiden wel zou verbinden met een paar veendorpen waarvan de inwoners hun boodschappen halen in Gouda, en niet in Leiden. Alle andere partijen waren vóór dit onzalige plan.

Maar vandaag, op de verkiezingsdag, hebben 11 van de 13 partijen ineens grote bedenkingen. De mitsen en maren tegen de RGL zijn niet van de lucht in het Leidsch Dagblad en op de websites van de Leidse partijen. En eigenlijk is het mosterd na de maaltijd; de beslissing tot aanleg is vorig jaar december al gevallen in de gemeenteraad, tegen de wil van de meerderheid der Leidenaren in, met enkele ingewikkelde voorbehouden die geen mens begrijpt. Alleen De Christenunie is nog steeds 100% tegen de tram, en alleen D’66 is er nog steeds mordicus voor.

Maar die laatsten willen natuurlijk liever geen zetels halen, want politiek is toch maar verschrikkelijk ‘vunzig’ en ‘vuil’. Met die recente uitspraak van Pechtold ben ik het volkomen eens. Pechtold, was die een paar jaar geleden geen verkeerswethouder in Leiden? Was hij niet de meest overtuigde voorstander van die tram? Besteedde die man geen miljoenen overheidsgeld om door adviesbureau’s te laten uitrekenen dat hij het bij het juiste eind had?

Een goed stemadvies voor de late twijfelaars die dit stukje nog op 7 maart onder ogen krijgen: stem wat je wilt, als het maar geen D’66 is!


© Frans Mensonides, Leiden, 2006


1 maart 2006: Enneagrammen, een nieuwe oude leer
25 feb. 2006: Tandheelkundig malheur (2)
18 feb. 2006: Tandheelkundig malheur (1)
5 feb. 2006: Oud, stout liedje uit de middeleeuwen
31 jan. 2006: IJskoude Rembrandt-tentoonstelling
26 jan. 2006: 'Ga boeven vangen'
20 jan. 2006: Vijftig manieren waarop ik mijn leven verpestte en hoe jij dat kunt voorkomen (recensie)
13 jan. 2006: 'Borrel jij wel genoeg'? Het studentenleven.
5 jan. 2006: Oer-tekstverwerker uit 1984


naar thuispagina